Historiefortelling

Nils Undersåker forteller om stedene langs kulturstien

De neste ukene og månedene kommer vi til å fylle denne siden med historier fra stedene langs kulturstien. Historiene er samlet av stiutvalgets historiker Nils Undersåker,- enten overlevert muntlig, selvopplevde historier, eller gjennom innsamlet materiale. 

Spennende samarbeid med Teaterlaget og Rostads venner !

I forbindelse med videoformidlingsprosjektet som startet høsten 2023 ønsket vi å se på muligheten for å krydre historieformidlingen med dramatisering,  - dvs. å kunne spille ut situasjoner eller små scener for å illustrere fortellingene. Derfor inngikk vi et samarbeid med teaterlaget som innimellom prøver på Askepott i vinter stilte opp for å lage en pilot på et par slike scener.

Resultatet ble fantastisk, og stor skryt til dyktige ungdommer, instruktør Marna Aakervik, Ingrid Elise Andersen for opplesing,  innleide Storken media som konsulenter, og Rostads venner.

Tanken bak piloten var å se på mulighetene til å bruke teaterlaget til å spille inn flere slike scener (for her er det nok å ta av !), og ikke minst etablere en "film-rigg", dvs med eget utstyr og kompetanse til å gjøre mesteparten av produksjonen egenhånd. Vi har leid inn Storken media som konsulent på filmdag, men alle opptak og redigering er gjort med eget utstyr.

Og så er det et veldig viktig poeng til her: Prosjektet har et helt klart mål om å få ungdom interessert i den dramatiske historien både på Rostad og langs kulturstien/ på Inderøy. I forkant av innspillingen ble bakgrunnen for historien og tematikken rundt barnehjemmet grundig presentert.

Nå ønsker vi å utvide samarbeidet i 2025, men trenger litt pæng for å bygge videre på kompetansen og kjøpe inn litt utstyr.

Brevet til Ebba og taterfølget julen 1899

Husk lyd ! Scenen er basert på et brev skrevet av Ebba Astrup til en venninde i februar 1900, og beskriver hvordan de to første barnene kom til det som senere skulle bli Rostad barnehjem. Opplesing ved Ingrid Elise Andersen, scenen er spilt av Teaterlaget UL Øyna. Les mer om barnehjemmet på og Ebba på rostadsvenner.no

Gårdsbestyreren og ungene

Husk lyd ! Denne scenen inkluderer både en intro om Rostad gårds historie der ungdommen spør gårdsbestyreren om Rostad og deretter følger scenen med taterfølget.

Sommeren 2024 har vi i samarbeid med Rostads venner laget en QR kode løype med videoer. Ta gjerne turen ut i terrenget og opplev runden, men videoene kan også ses her.

Rostadrunden

Av Marius Haga | 6. mai 2022

Rundturen «Rostadrunden» på 3,5 km tar oss med til 1820-årene da Jørgen Richter gifter seg med Massi Rostad på Rostad gård. De neste tiårene skjedde det en rivende utvikling på gården – en gård som trengte arbeidskraft og som ned mot sjøen bosatte et helt lite samfunn med 6 husmannsplasser, og med egen havn, mølle, teglverk og jektbyggeri ! Bli med rundt og se sporene etter arbeidsfolk og industri på Rostad gård fra 1820 – 1890.

Nils Undersåker forteller: Historien om kulturstien - del 1

Husk lyd ! Da Nils var yngre snek han seg ut om kvelden og løp stien som gikk langsmed sjøen mellom Rostad og Vangshylla. Å bruke tida si på en slik meningsløs aktivitet var ikke helt innafor for en gårdbruker på den tida ! Senere kom ideen om å dele denne fantastisk fine stien (og ferdselsveien) langs sjøen med flere...

Nils Undersåker forteller: Historien om kulturstien - del 2

Husk lyd ! Prosjektet med kulturstien startet i år 2000, og den første delen fra Vangshylla til Undersåker friområde stod ferdig i 2002. Deretter har det gått slag i slag med ulike prosjekter langs stien, noe Nils oppsummerer i denne videoen.

Nils Undersåker forteller: Bjønnbrottet

Husk lyd ! Ein bjørn kom tvers over Ulvingrenda, kryssa Leirdalen og kom opp forbi Ness-sanden. Der gjette en gutt buskapen på Ness. Bjørnen slo der ihjel ei kvige som han ga seg til å ete på. Etterkvart samla det seg mye folk der, og bjørnen vart jaga bortover «hallaren», over Bjønndalen og oppå dette platået.

Les mer om historien  her.